уторак, 1. децембар 2009.

Извод из програмских начела ПУЛС-а

ПУЛС (Покрет удружених локалних самоуправа Србије) је формиран као одговор на све већу београдизацију Србије и вешто прикривање исте најављивањем регионализације од стране појединих владајућих партија. Поједине партије из власти удружују се са локалним странкама наводно желећи да умање централизам Београда. То је још једна манипулација вешто смишљеном идејом регионализације јер основни циљ су, у ствари, мандати у Скупштини Републике Србије. Доказ за то је и деловање локалних партија окупљених око Г17+. Већина њих је имала или има мандате у Скупштини Србије. О каквој је онда регионализацији реч? Сложићете се да и сама реч регионализација има значење некаквих замишљених граница и баријера. Опет све зависи од Београда, који регион је како политички подобан. Па, има ли онда разлике? Зар није регионализација = београдизација.


Један од најважнијих програмских начела ПУЛС-а је ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА државе. То је у овом тренутку једно од питања које прети да озбиљно уздрма темеље државе јер је централизација одлучивања, капитала и финансија у Београду толика да је буквално угрожена гола егзистенција читавих области у Србији. Потребно је јасно разграничити неспорне ингеренције државе (спољни послови, безбедност, енергетика, стандардизација, телекомуникације, саобраћајна и друга инфраструктура, просторно планирање, развој науке, јединствени програми образовања, јединствени стандарди у здравству и др.)

Поред тога неопходно је сталним статистичким праћењем са нивоа државе обезбедити равномерни развој државе који је данас неподношљиво нарушен. Потребно је извршити значајан пренос овлашћења на градове и општине, а пре свега имовину као претходно питање. Није довољно само пренети овлашћења на локалне самоуправе већ је због огромне неразвијености великог броја општина потребно обезбедити механизме да се из централних фондова обезбеде додатна буџетска средства како би те општине могле да се развијају.

Средства за овај фонд (што су данашња „трансферна средства“) би се преусмеравала првенствено из средина које су попут града Београда монополом дошла до енормних незарађених прихода (седишта свих финансијских институција, државних предузећа и сл. су политичком вољом везани за Београд и тиме му је омогућен екстра приход који суштински припада свим грађанима Србије).

Једном речју нису локалним самоуправама потребна само овлашћења већ и средства за развој имајући у виду да је у огромном броју општина привреда на коленима и нема услова да се редовним порезима обезбеде било какви нормални буџети неопходни за развој. Србији није потребна никаква регионализација којом би се опет управљало из Београда и то је најобичнија подвала, већ подела власти на чисте надлежности државе и остале у надлежности градова и општина. Поједине области је могуће степенасто уредити тако да делом управља држава а делом градови и општине (здравство,просвета и др.)

22 коментара:

  1. Postaviše ukrase u centru da se jasno vidi ko je šta uradio, od toga ne mogu pobeći, verujem da su teska srca to uradili. Cujem da se u mnogo ustanova i firmi uveliko raspravlja o Deda Mrazevima, niko nece morace zakon da se primeni. eto predloga za Sindikate i Ministarstvo rada, dopuna zakona o radu: Šta ako niko neće da bude Deda Mraz, i ima li pravo da neće?

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo hoćeš,a kako da onda iz Beograda kandiduju Ljubišu i Pajtu za funkcionere ako nemaju kontrolu nad strankom.

    ОдговориИзбриши
  3. sad ce jos neko da poveruje u sve ovo.Ma dajte molim vas.Sve se ovde pise sa nekim ciljem izgleda.A objasnite mi sto se onda hvalite da ste se dogovorili sa jednom takvom strankom da se udruzite licno.Da li vi uopste vise znate sta hocete????E moja Rado,radost je prevelika.

    ОдговориИзбриши
  4. Postoje stranke koje zele regionalizaciju, a postoje i one koje zele deventralizaciju, citaj kako je napisano. Ta stranka na koju verovatno misli doticni je ona druga kojaje za regionalizaciju

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je najveća smejurija koja se moze čuti: ..."Једном речју нису локалним самоуправама потребна само овлашћења већ и средства за развој имајући у виду да је у огромном броју општина привреда на коленима и нема услова да се редовним порезима обезбеде било какви нормални буџети неопходни за развој"... Ako su ovo programska načela PNTK onda se jasno vidi koliko je ovo nakaradna stvar. Tražiti sredstva za "pomoć" da bi se bilo kakvi normalni budžeti pokrili a da se nikome za ta sredstva ne odgovara jer se upravo traži i potpuna autonomija u lokalnoj samoupravi je više nego smešno. Zar se tu misli da će neko pokriti hirove naše lokalne samouprave kao sto je na primer 50-tak zaposlenih u domu kulture, od čega su do skora bili sedmoro direktora (sada im je promenjen naziv ali ne i plata) i još podosta sličnog. Zar se misli da će neka druga opstina pokriti ove troškove jer republika ubira svoje prihode iz poreza ostalih opština. Donacija = prosjačenje nije prosperitet razvoja, nego samo jedan dah kiseonika nekome koji se guši. Regionalizacija nema nikakvih sličnosti sa beogradizacijom osim u zadnjih 6 slova ...zacija... i ništa drugo. Svaki region da bi normalno funkcionisao MORA da ima predstavnika u neposrednoj vlasti u republici. Regionalizacija sa prestavnicima u Republičkoj vlasti je jedini putokaz izlaska iz krize nase opstine i ostalih komšijskih. Sa ovakvim programskim okvirima PNTK-a i zavlačenjem u oklop kao kornjača Opština Negotin bi baš kao i navedena životinja bila prespora, baš kao što je sada, u nekom razvitku.

    ОдговориИзбриши
  6. Iskreno, za Mraza me i nije briga, mislim prerasla sam tu fazu, sada me zanimaju momci i politika. Ni u bioskop neću na doček, šta ću pa tamo , bolje je sa društvom , negde,nego da ........, ma nije bitno. Politika je bitna. Zato pitam anonimnog sa kim , ako se komentar odnosi na PULS i PNTK u njemu, šta je hteo da kaže kad je naveo...a, objasnite mi što se onda hvalite da sste se dogovorili sa jednom takvom strankom da se udružite lično........ko sa kim, Radmila , Boško i G 17 ili nešto drugo hoće puls-pntk u Negorinu, ne razumem najbolje od radosti prevelike, al ne zovem se Rada.

    ОдговориИзбриши
  7. Potvrdu ispravnosti naseg stava dokazuje i članak u Vecernjim novostima. Koliko god pojedini predstavljali regionalizaciju kao nešto pozitivno , ipak nije tako , ipak ta ideja nosi nekakve granice u sebi . Pročitajte članak i donesite svoj sud. u tome se mi razlikujemo , nema nikakvih regiona, ali ima decentralizacije, dosta je bilo, hajde malo i druge delove Srbije da izgrađujjemo, hajde d ne zavisimo da li smo ista stranka kao i ministri, hajde da radimo.
    http://www.krstarica.com/s/index.php?s=http://www.novosti.rs/&r=http://www.krstarica.com/lat/katalog/Mediji/Novine/

    ОдговориИзбриши
  8. Ne izmisljajte ovde, u Domu kulture nema 50-ak radnika, ne sluzite se time.

    ОдговориИзбриши
  9. trla baba dlan,da joj prodje dan.

    ОдговориИзбриши
  10. Evo jos jednog dokaza, kako se vrsi transfer novca, dosta je bilo!
    http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/89474/Sve+je+u+rukama+prestonice.html

    ОдговориИзбриши
  11. Manite Dom kulture ,tamo je v.d. direktorka cica novistil 01.12.2009 god.svojim radnicima delila po dva prezervativa Durex.
    svaka joj cast

    ОдговориИзбриши
  12. Zasto neko nekomentarise najnoviji proglas nekog gradjanskog udruzenja sa spiskom navodnih narkodilera u Negotinu,to je mnogo bitnije od Ljubise.

    ОдговориИзбриши
  13. kakav proglas, nema to veze pomesali babe i zabe, kao neka nevladina organizacija, tamo se nalaze momci koji nemaju vezu sa tim, i kakav je to pair na kome su nadimci

    ОдговориИзбриши
  14. Bila jedna gospodja na rtzi izjavila za patuljaste pokrete zivim za krajinu zivim za negotin, a kaze ti ljudi ne zive u negotinu. tu je mislila i na pntk, a iz tog patuljastog pokreta kako ga naziva nije izlazila ne bi li sina zaposlila, prema tome imajmo malo obrzira gospodjo.a i oni pocese s biserima, zamislite tu izjavu da mladi prilaze u velikom broju SPS jer su u njima prepoznali bucucnost. to rece bez imalo nelagodnosti. ala je istina prava socijalistička...

    ОдговориИзбриши
  15. Ovde i treba se se kjomentarišu političke stranke, Ljubiša i njemu slični, a ne neki letak

    ОдговориИзбриши
  16. Mislim da je Ljubisa benigan prema onome sta se desava u porodicama narkomana i sta rade narkodileri za grad i gradjanima.
    Od ovog deda mraza otarasicemo se vec za koji mesec ,a ovo drugo je tesko sr....

    ОдговориИзбриши
  17. Na zalost,ali potpuna istina...sumnjam da moze bilo koja stranka u negotinu da uradi nesto po pitanju narkomanije (osim da se bore protiv toga u kampanji),samo edukacija u osnovnim, srednjim skolama,ali to je vise posao porodice,nastavnika, profesora. Narko dileri,to samo na visokom drzavnom nivou, a tamo tesko da neko brine o tome...

    ОдговориИзбриши
  18. Јесте да је после верификације, простор за коментаре очишћен од простота и глупости, али изгубисмо нити и сада се конентари појављују са кашњењем јер сам лично хтела да се надовежем на неке, али моји су били на чекању, па нисам задовољна постигнутим, јер су улетели у сасвим неке другачије воде. Има ли могућности да се то исправи, почесмо да мешамо бабе и девојке, па испаде да најмање коментаришемо постове. Захвална суграђанка.

    ОдговориИзбриши
  19. Trudimo se da vaši komentari budu objavljeni u što je moguće najkraćem roku! Administracijom bloga se bavi više ljudi, koji su profesionalni i dokazani u ovoj oblasti. Žao nam je ako je neko uskraćen, ali trudimo se da budemo što je moguće više ažurni, da niko više od sat vremena ne čeka na objavljivanje komentara, osim u kasnim nićnim satima.

    Administrator bloga

    ОдговориИзбриши
  20. Захваљујем, ово је било јако успешно праћење коментара. Поздрав свим администраторима! Суграђанка.

    ОдговориИзбриши
  21. za administratore i sugradjanku da se opuste i GIVE PEACE A CHANCE
    http://www.youtube.com/watch?v=flOvM4Z355A
    skala bi mogao mnogo vise o tome, ali... opustite se... manite se ljubise i radmile i politike... pobedice ih ona sigurno!! :))

    ОдговориИзбриши
  22. Шанса миру је моја опција, друге нема! Не знам шта би Скала могао о томе да каже, после свега написаног и реченог, хајде да не претерујемо, а што се локалних политичких лидера тиче, уопште ми, вечерас, нису на памети! Добро, де, малчице само!

    ОдговориИзбриши