среда, 9. децембар 2009.

Могу они све

Супротно Закону о локалним изборима:
  • члан 13. став 3. који гласи: Ниједна политичка странка или страначка коалиција не може имати више од половине чланова у сталном саставу органа за спровођење избора, као и
  • члана 14. став 1. који гласи: Изборну комисију у сталном саставу чине председник и најмање шест чланова које именује скупштина јединице локалне самоуправе, на предлог одборничких група у скупштини јединице локалне самоуправе, сразмерно броју одборника,
вечерас су коалициони партнери ДС и СПС сменили стару и именовали нову изборну комисију општине Неготин у следећем саставу:

Бранислав Ликсаревић, адвокат, предлог ДС, председник  
Златко Цветковић, адвокат, предлог ДС, заменик председника

Чланови:
1. Бранислава Станојевић, предлог ДС
2. Миодраг Сиротовић, предлог ДС
3. Драгица Сулић, предлог ДС
4. Јелица Павловић, предлог СПС
5. Никола Анотнијевић, предлог СРС
6. __________________, предлог ПНТК

 
Заменици чланова:
1. Добривоје Јовановић, предлог ДС
2. Драгиша Паушкић, предлог ДС
3. Чедомир Банковић, предлог ДС
4. Душан Првуловић, предлог СПС
5. Братислав Ранђеловић, предлог СРС
6. __________________, предлог ПНТК


У складу са чланом 14. Став 1. Закона о локалним изборима, Изборна комисија (без обзира на састав привременог органа, формира се по ставу Министарства за државну управу и локалну самоуправу према снази одборничких група распуштене скупштине) треба да буде у следећем саставу: ПНТК – 3 члана, ДС – 2 члана, СПС – 1 члан, СРС – 1 члан.

ПНТК је данас у 10 часова доставио свој предлог за три члана и два заменика чланова изборне комисије у складу са чланом 14. став 1. Закона о локалним изборима. То није уважено, па су у Решењу о формирању комисије приликом изгласавања остале празне црте.

Коалициони партнери су изгласали овакав предлог, из кога се јасно види да ДС има са председником укупно 4 члана комисије (од укупно 7), а тиме и апсолутну већину у изборној комисији супроно члану 13. став 3. Закона.

Као одговор на питање: да ли је Милан Уруковић урадио ово решење  јер је председник привременог органа у телефонском разговору јуче рекао да је расподелу броја чланова урадио Милан, на седници смо имали прилике од председника да чујемо, да је ово решење урадио Милан Марковић његов саветник.

ПНТК ће сутра до 17 часова, у складу са Законом о локалним изборима, поднети жалбу Окружном суду у Неготину.

ПС: Одговор на питање, зашто је Решење о Изборној комисији супротно Закону, као и зашто ДС жели апсолутну већину у изборној комисији дајте сами.

16 коментара:

  1. Sve je po zakonu jer je zakon onakav kakav se svidja onome na vlasti.Nije li nedavno Velja Ilic upitan zasto nije radio po zakonu reko:Zakon nevalja i treba ga menjati.Tako i Urukovic,cim je zavrsio Zastitu na radu reko je sebi:Ja sam zakon

    Neki ce pre izbora mozda u zatvor,a da toga nisu ni svesni.Za samo jedan mesec toliko krivicnih dela pa to je za Ginisa.Nece im pomoci ni izborna komisija, nemogu da uvezu glasace.
    Mislite li da advokati koji su u komisiji znaju izborni zakon,pa nemojte biti smesni oni su tu samo ikebane da svojom titulom pokrivaju kao zakonomernost,sve pada na sudu kasnije,a 5% im negine obecavam.

    ОдговориИзбриши
  2. Član DS glasač PNTK9. децембар 2009. 20:46

    Da se zakon poštovao i sastav privremenog veća bi bio drugačiji: PNTK 2, ostali po jednog člana.Dakle,čemu čuđenje gospođo Gerov?!

    Vidim da je jedan od članova izborne komisije i suprug sudije za prekršaje,pa bih molio nekog ako zna da mi kaže da li je gospođa reizabrana, s obzirom da je to bio jedini motiv angažovanja u stranci ovog člana izborne komisije?

    I drugo pitanje,koliko iznosi naknada za članove i zamenike izborne komisije?

    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  3. Zbog grešaka u primeni i nepoštovanja raznih zakona, raspuštena je negotinska Skupština opštine.
    Zbog neprimenjivanja zakonski propisanih sankcija u zakonski propisanim rokovima, za pomenute prekršaje, čekalo se četvrtcima i četvrtcima, mesecima i mesecima.
    Zašto je to uopšte, na kraju i urađeno (zamislite samo - primenjen je neki zakon!!!), da bi se sada nastavila identična praksa? Zašto su kukali na one Pređašnje ovi Potonji? Da bi uradili isto?

    DA BI RADILI ISTO.

    Zar je to boljitak koji se nudi stanovnicima Unesrećene Palanke? Ja ne vidim nikakvu razliku, tako da mi više nije ni jasan razlog za održavanje vanrednih lokalnih izbora u Negotinu. Izgleda da nije ni Potonjima, pa bi zato najradije hteli da izbora i ne bude, ili da na izbore ne izađe niko osim njih samih.
    Da sami za sebe glasaju, odlučuju, štampaju glasačke listiće i prebojavaju ih, prave izveštaje i kače ih na svoje sajtove i blogove.
    Mi da im budemo alibi.
    A oni da se sa tim slikaju.
    To im ionako najbolje ide od ruke.
    Baš su lepi, ko slička.
    Dođe ti da ih tako i pocepaš.
    Na izborima, naravno. Nikako drugačije.

    p.s.
    Čitajte ovaj komentar kao novi post na blogu Građanski Krug. Rekao sam da tamo neću ništa da napišem dok ne čujem odgovor na pitanje koje sam juče postavio:

    "Da ćutimo onda?"

    (za ovaj tekst nisu potrebne slike)

    ОдговориИзбриши
  4. Ne mogu iz teksta da razaznam ko je u stvari gospodin Milan Marković, i čiji je "savetnik" ?
    Ali to je manje bitno. Nepoznato je šta su po zanimanju predloženi članovi i zamenici Izborne komisije !? Ako su pravničkog profila, a u startu krše zakon, onda je đavo odneo šalu!
    Baš me interesuje odluka Okružnog suda, s obzirom da su oni pravični i ekspeditivni (videti skorašnje primere) i da tu nema "trte-mrte"!
    P.s. Podržavam Laletov post koji je autor greškom uklonio.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovi stvarno nisu normalni, kada budemo znali kada ce izbori svi da izadjemo i da ove nepismene olose,muvatore i hostaplere posaljemo u politicku proslost, kao straleta i duki-tursa

    ОдговориИзбриши
  6. dakle drug iz DS Bankovic,ima zenu koja je sudija,i nije prosla kao ni on za dir.komunala umesto Radojevica.Dokaz da ni DS nepostuje zakon je iyborna komisija i privremeno vece.Zato su u koaliciji sa SPS jer se nerazlikuju nipocemu osim po nazivu partije, primenjuju iste metode kad su na vlasti za njih zakon nevazi i krse ga samo tako.

    ОдговориИзбриши
  7. Ha ha ha.Lale previse se izjasnjavate,nekome to smeta.Ponovite to na svom blogu mi cemo rado citati.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. ni sa svojom izbornom komisijom, ni sa paketima koje planiraju da dele pred izbore, ni sa tim što su obećali romima sve i svašta, ni sa novcem koje dele iz budžeta za svakakve gluposti, a ne za neke potrebne stvari, ni sa montiranim predsednicima MZ u pojedinim selima, nikako ne mogu da dobiju izbore

    ОдговориИзбриши
  9. Svi će im se smejati, kada budu sa knedlom u grlu morali da saopšte izbornu volju građana, koju oni nisu očekivali, jer su samo oni kao mala deca verovali u DEDA MRAZA ili su čitali TREĆE OKO

    ОдговориИзбриши
  10. Nicic +G 17 + Rad = 94.5%

    DS 5.5%
    Strahinja 0.001%

    ОдговориИзбриши
  11. Da li oni znaju da zamenik nesme da bude tu ako je presednik vec prisutan.Po tome u celoj izbornoj komisiji bice jedan pravnik, koji i da hoce nece moci da zna sve.A Zlatko zamenik je ceo zivot proveo u policiji i poznaje izborne zakone i tumacenja samo tako.Napravice oni hiljadu gresaka jos.

    ОдговориИзбриши
  12. "Zlatko zamenik je ceo zivot proveo u policiji..."

    ... i pendrecio Otporase u Boru i diljem Timocke Krajine.Sad,evo ga kao clan demokratske stranke,eh sta ti je poltika.

    ОдговориИзбриши
  13. Sta oni znaju o zakonima i politici.Resultati su tu i Ljubisini i Radmilini.Dajte im krampove u ruke i da se ne muce vise.Zamorise sami sebe politikom i zakonima.

    ОдговориИзбриши
  14. Znanje je toliko koliko se nauci.Uciteljica im je toliko umela.

    ОдговориИзбриши
  15. @(Анониман је рекао...
    Nicic +G 17 + Rad = 94.5%).Pa zar Radmila nema drugaciji stav od Nicica + G17+ ? Koliko vidim na kraju ona sve prihvata samo da bude prisutna.Uostalom ovo je njena izjava.??Ona je ta koja prizeljkuje da se ujedinji sa Nicicem i G 17+?????

    ОдговориИзбриши
  16. Поштовани господине,
    ПНТК а ни Радмила Геров никада нису дали овакву изјаву. ПНТК се удружио са једним бројем локалних покрета у Србији, ради формирања нове политичке странке под називом Покрет удружених локалних самоуправа Србије, те свакако не може да се каже да планира удурживање са Ничићем и Г17+. Једино сте у праву кад кажете да имамо потпуно различит став по питању децентрализације Србије.

    ОдговориИзбриши